Filtruj
Menu
Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.
Wyszukiwanie w blogu

Ostatnie Artykuły

Kategorie bloga

Zioła do kuchni – jakie sadzonki wybrać i jak je uprawiać?

Dodany dnia2023-01-23

Zioła do kuchni – jakie sadzonki wybrać i jak je uprawiać?

Moda na zioła do kuchni wraca. Posiadają walory smakowe i właściwości zdrowotne. Są bombą witaminową i regulują pracę organizmu. Uprawiane są w ogródkach lub w domach. Wystarczą tylko odpowiednie doniczki na zioła do kuchni i można zacząć uprawę.

W tym artykule dowiesz się jakie zioła najlepiej hodować w domowym zaciszu. Poznasz ich właściwości lecznicze i sposób ich uprawy.

Zioła do kuchni – które z nich warto mieć?

Zioła posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego nie powinny być pomijane w codziennej diecie. Dodawane do potraw, nie tylko poprawiają ich smak i aromat. Dostarczają organizmowi cenne mikro i makroelementy.

Przygotowanie niektórych potraw bez ziół jest wręcz niemożliwe. Na przykład głównym składnikiem pesto jest bazylia, która stymuluje pracę układu trawiennego. Warto podkreślić, że jest to tylko jedna z wielu właściwości jakie posiada bazylia w doniczce.

Zioła do kuchni są powszechnie dostępne, więc nie wiele trzeba aby rozpocząć uprawę ziół w domu. Jeżeli brakuje nam czasu na hodowlę ziół, to w odpowiednim sklepie można zakupić wyrośnięte sadzonki ziół.

Uprawa ziół nie jest zbyt skomplikowana, wystarczy trzymać się kilku wskazówek. Warto także zainwestować w odpowiednie doniczki na zioła do kuchni. Zioła w doniczce czy stojak na zioła do kuchni prezentują się pięknie i oprócz walorów zdrowotno-smakowych ożywią naszą kuchnię.

Najlepsze zioła do kuchni, to te które będą często wykorzystywane, dlatego warto sięgnąć po popularne rośliny przyprawowe. Jeżeli nie wiesz jakie zioła do kuchni wybrać, to skorzystaj z naszych rad i wybierz sadzonki ziół pospolitych. Na początek jedna półka na zioła w zupełności wystarczy.

Zioła do kuchni

Szczypiorek

Szczypiorek w doniczce to bogate źródło witamin. Uprawa nie należy do wymagających. Domową hodowlę można rozpocząć już od zakupu kilku sztuk cebul. Najlepiej wybrać te, które nie są uszkodzone i wypuściły liście. Wkładamy cebule do doniczki, do której wsypujemy warstwę drenażową, a później żyzne podłoże. Jeżeli planujemy wsadzić kilka cebul, warto sięgnąć po długą i wąską donice. Po trzech tygodniach powinny pojawić się piękne, zielone łodygi. Nie wymaga nawożenia, a podlewając starajmy się nie moczyć cebuli.

Szczypiorek w doniczce jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Posiada dużą zawartość witaminy C oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Chroni przed nowotworami przewodu pokarmowego i obniża ciśnienie krwi.

Bazylia

Są rośliny przyprawowe, bez których nie ma kuchni. Do takich należy bazylia. Cenimy ją za smak, aromat i właściwości lecznicze. Jest rośliną jednoroczną, a sadzonki ziół najlepiej kupić w centrum ogrodniczym. Jest łatwa w pielęgnacji, w doniczce dorasta do 30 cm. Uprawa ziół powinna mieć miejsce w słonecznym stanowisku, ponieważ wymagają 5 godzinnej ekspozycji na słońce. Podłoże powinno być żyzne i lekkie. Podlewamy tylko podłoże, nie mocząc liści, a nawożenie nie jest konieczne. Ścinamy tylko listki bazylii.

Posiada cenne właściwości lecznicze, działa na układ nerwowy. Stosowana jest jako naturalny środek antydepresyjny i uspakajający. Zewnętrznie stosuje się ją do zmniejszenia obrzęków i opuchlizny. Poprawia trawienie, zmniejsza wzdęcia. Ma właściwości rozkurczowe, moczopędne i przeciwzapalne. Jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, cynku, miedzi, kwasu foliowego i witamin A, E, C.

Pietruszka

Chyba każdy zna to warzywo, doceniamy właściwości zarówno korzenia jak i liści pietruszki. Z powodzeniem może być hodowana pietruszka w doniczce.

Warto spożywać świeżą natkę. Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Zawiera witaminę A, która doskonale wpływa na wzrok i cerę, ale także żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz potas. Posiada flawonoidy, które zwalczają choroby nowotworowe oraz błonnik.

Oczyszcza organizm z toksyn i eliminuje bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Działa krwiotwórczo i rozkurczająco, wzmacnia organizm i łagodzi zmęczenie. Nie wskazana dla osób z chorobami nerek oraz hiperkaliemią.

Pietruszka w doniczce będzie pięknie pachnieć. Jej zapach jest bardzo kojący i aromatyczny. Pietruszka w doniczce ma postać małego krzaczka, dlatego wystarczy wsypać parę nasionek. Na spód doniczki wsypujemy warstwę drenażową, a potem ziemię ogrodową przemieszaną z piaskiem. Można ją nawozić nawozem humusowym lub do roślin kwitnących.

Kolendra

Kolendra w doniczce jest bogactwem witaminy A i C. Posiada naturalne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi. Jest źródłem żelaza, magnezu, cynku, potasu, wapnia.

Spożywanie kolendry wpływa korzystnie na układ krążenia i poziom cholesterolu we krwi. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie krwi i usprawnia trawienie.

Kolendra w doniczce – uprawa ziół wymaga żyznej, ciepłej i lekkiej gleby. Najlepiej rośnie w dobrze nasłonecznionym, ale chłodnym miejscu. Latem należy zapewnić jej cień. Warto usuwać jej kwiatostany, ponieważ spowalniają jej rozrost. Jej liście można zbierać, gdy osiągnie wysokość około 15 cm.

Koperek

Koperek w doniczce lubi słoneczne stanowiska. Donica nie musi być duża, a gdy osiągnie 15-20 cm można go zerwać. Lubi żyzną glebę i umiarkowane podlewanie. Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra.

Koperek w doniczce jest źródłem witaminy D, E, C, K oraz witamin z grupy B. Zapewnia prawidłowy rozwój układu kostnego, redukuje produkcję wolnych rodników, odpowiada za krzepnięcie krwi, wpływa na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz dba o wzrok.

Koperek jest bardzo cenną przyprawą i tego zioła w kuchni nie może zabraknąć. Wspomaga wiele funkcji w organizmie i warto zapewnić mu stojak na zioła do kuchni.

Tymianek

To aromatyczne zioło, które nadaje smak i aromat potrawom. Tymianek w doniczce jest możliwy do wyhodowania z nasiona lub możesz skorzystać z gotowych sadzonek ziół.

Tymianek jest pomocny w kaszlu i w problemach z oddychaniem. Ma właściwości przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe. Łagodzi podrażnione drogi oddechowe. Działa przeciwzapalnie – zmniejsza stany zapalne ran i infekcji.

Jego wywar jest używany do oczyszczania i dezynfekcji ran, a nawet oczu. Jest przydatny w dolegliwościach trawiennych. Działa przeciwutleniająco, dzięki czemu zmniejsza starzenie się komórek. Posiada również właściwości przeciwbólowe – napar łagodzi bóle podczas cyklu menstruacyjnego. Wzmacnia układ odpornościowy i jest pomocny w zwalczaniu anemii.

Tymianek w doniczce potrzebuje słońca oraz żyzną, próchniczą, wapienną i przepuszczalną ziemię. Zaleca się jego umiarkowane podlewanie. Pamiętajmy, aby obcinać całe pędy, a nie zrywać pojedyncze listki. W miejscu cięcia, zioło w kuchni rozgałęzi się. Tymianek w doniczce może być cenną rośliną, która uzupełni zioła w kuchni.

Mniej popularne zioła, które warto mieć w kuchni

Zioła w kuchni możesz uzupełnić o mniej popularne gatunki. Jeśli zastanawiasz się jakie zioła do kuchni możesz jeszcze wprowadzić, to podpowiadamy.

Mięta to przyda się do przygotowania lemoniady w letnie, upalne dni. Lubczyk to naturalny afrodyzjak. Ponadto, działa rozkurczowo i antystresowo. Oregano to tuż obok bazylii to niezbędne zioło w kuchni włoskiej. Łączy właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i rozkurczowe.

Są to rośliny przyprawowe, bogate w cenne składniki, a w dodatku wzbogacają smak wielu potraw. Warto poświęcić im stojak na zioła w kuchni.

Jak wybrać idealne miejsce do uprawy ziół w kuchni?

Doniczki na zioła do kuchni powinny znajdować się blisko słonecznych miejsc, więc należy wybierać meble tak ustawione. Rośliny przyprawowe, jakimi są zioła lubią promienie słoneczne, ale nie należy narażać ich na bezpośredni kontakt. Powinny być chronione cieniem. Niektóre zioła są jednoroczne, więc konieczne będzie ich ponowne wysianie lub zaopatrzenie się w nowe sadzonki ziół.

Jak dobierać doniczki na zioła do kuchni?

Każdy rodzaj doniczki – skrzynka na zioła do kuchni, stojak na zioła w kuchni oraz doniczki ceramiczne będą dobrym rozwiązaniem. Zastanów się, od jakieś ilości uprawy ziół chcesz zacząć, a potem do dzieła.

W jaki sposób dbać o zioła w kuchni?

Zioła w kuchni są różne i każde wymagają trochę innej pielęgnacji, dlatego warto zapoznać się z zasadami ich pielęgnacji. Przy podlewaniu nie można moczyć liści, a wodę należy rozlewać na podłożu. Przeważnie potrzebują żyznej gleby. Nawożenie nie jest konieczne, ale zalecane w przypadku np. pietruszki. Gdy osiągną odpowiednią wysokość, można ucinać ich liście lub pędy, jak w przypadku tymianku.

Zioła w kuchni - aranżacje

Zioła w doniczce mogą stanowić piękna aranżację. Skrzynka na zioła do kuchni czy stojak na zioła mogą być efektowne. Wiszące zioła w kuchni lub półka na zioła uwydatnią ich obecność i nadadzą charakteru.

Już wiesz jakie zioła do kuchni gdzie kupić najlepiej i jakie rośliny przyprawowe najlepiej sprawdzą się w domowym zaciszu. Najlepsze zioła w kuchni, to takie które używane są na co dzień. Uprawa ziół nie sprawia większych problemów i może stać się pasją.
Nie masz pomysłu na stojak na zioła do kuchni lub wiszące zioła w kuchni? Zainspiruj się i sprawdź w wyszukiwarce „zioła w kuchni aranżacje”. Na pewno znajdziesz coś co przykuje Twoją uwagę.

Menu

Konto