×
Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.

Zdrowe jedzenie a naczynia rzymskie

Dodany dnia2019-07-31

Trend na zdrowy styl życia i  właściwe odżywianie opanował niemalże każdy kontynent świata. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy i jaki skutek ma to dla naszego organizmu. Zmieniamy nawyki żywieniowe w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie. Co może pomóc w byciu health&fit? Odpowiadamy - bezłuszczowe i niskokaloryczne posiłki. Przygotować je można na różne sposoby, a jednym z nich jest pieczenie z zastosowaniem naczyń rzymskich.

Czym właściwie jest naczynie rzymskie? Jest to gliniane naczynie, znane już z pradawnych czasów, przeznaczone do pieczenia różnego typu potraw.  Wykonane jest ze specjalnej, wypalonej gliny. Ścianki naczynia posiadają porowatą strukturę, dzięki czemu łatwo chłoną wodę. Jakie to ma znaczenie?  Otóż garnek (naczynie) rzymski przed przygotowaniem w nim dania powinien moczyć się cały w zimnej wodzie przez minimum 15 minut. Spowoduje to wchłonięcie wody do ścianek naczynia w takiej ilości, która wystarczy na gotowanie potrawy w piekarniku nawet do 4 godzin.

 

W swojej ofercie posiadamy duży wybór garnków rzymskich ze szkliwionym środkiem naczynia. Glazurowanie wnętrza zapobiega przywieraniu potraw do ścianek, jednocześnie minimalizuje użycie tłuszczów bądź całkiem się ich wyzbywa. W przypadku naczyń nieszkliwionych należy wspomóc się tłuszczem do posmarowania ścianek.

Garnek rzymski Pataki 6,7L   Naczynie rzymskie 40x20x28

Co ugotować w garnku rzymskim?

Pomysłów na wyśmienite dania z glinianych naczyń jest mnóstwo. Jedną z propozycji może być chleb. Dla tych celów dedykujemy specjalne garnki do wypieku chleba, które sprawiają, że smak pieczywa jest lepszy i bardziej aromatyczny niż ze standardoweo wypieku na blaszanej formie. Dzieje się tak, ponieważ curkulacja pary wodnej w naczyniu, które uprzednio było zamoczone w wodzie, stwarza podobne warunki jakie panują w tradycyjnych piecach chlebowych. Pamiętajmy o odpowiednim nasmarowaniu tłuszczem ścianek garnka i obsypaniu ich np. otrębami, aby wypieki nie przywarły. Jest to niezbędne także w przypadku pieczenia ciast.
Warto zaopatrzyć się w osobne egzeplarze glinianych naczyń, aby osobny garnek był do chleba i ciast, a osobny do mięsa i innych potraw.

Naczynie rzymskie do wypieku chleba 

Twarde mięso takie jak karkówka, golonko czy wołowina pieczona w naczyniu rzymskim, staje się soczyste i miękkie. Nie trzeba dodawać tłuszczu, gdyż ten wytopiony z mięsa osiada na dnie garnka. Mięso bardziej delikatne równie doskolane sprawdza się przyrządzone w naczyniach z gliny. Także możemy zapomnieć o dodawaniu tłuszczu. Kurczak, indyk, kaczka czy królik będą rozpływać się w ustach - również te w wersji faszerowanej.
Garnek rzymski świetnie nadaje się do przyrządzania ryb, zarówno tych tłustych, jak i chudych. Obie wersje zachowają wartości odżywcze i cudowny smak, a dzięki parze wodnej stają się wyjątkowo soczyste.

 

Garnek rzymski Kaczka 5L  Naczynie rzymskie do pieczenia kurczaka brąz

 

Smaczne i aromatyczne są dania jednogarnkowe. Długie gotowanie sprawia, że poszczególne składniki uwalniają swoje aromaty i nawzajem się przenikają. Przykładem może być nasz tradycyjny bigos, który wymaga dłuższego gotowania. Rozkosznie smakują ziemniaki w mundurkach, gołąbki i fasolka. Możliwości jest dużo.

 

Jak używać garnek rzymski?

Przed rozpoczęciem pierwszego pieczenia w naczyniu należy dokładnie umyć je pod gorącą, bieżącą wodą bez użycia środków czystości. Mogłyby one wniknąć w ścianki naczynia. Następnie garnek powinien być zamoczony wraz z przykrywką w wodzie na co najmniej 30 minut. Ten zabieg warto powtarzać przy każdym kolejnym uzyciu naczynia, gdyż nasiąknięte wodą ścianki podczas pieczenia będą odparowywać, a tym samym zapewnią potrawie soczystość. Wilgoć ma wpływ także na wydłużoną żywotność garnka, ponieważ zapobiega pękaniu ścianek.
Na początku użytkowania glinianego naczynia można wysmarować jego wnętrze olejem roślinnym, masłem lub oliwą z oliwek. Glina w miarę upływu czasu będzie się wypalać i zmniejszy zapotrzebowanie na stosowanie tłuszczu.

Istotną sprawą jest stopniowe nagrzewanie garnka. Nie należy wkładać go do rozgrzanego piekarnika, ale do zimnego i rozpocząć pieczenie. Optymalna temperatura pieczenia w naczyniu rzymskim ustalona jest na 180-230 stopni Cejsjusza. Nie ma to związku bezpośrednio z wytrzymałością garnka, bo tutaj można zastosować dużo wyższą temperaturę, ale z jakości potraw. Zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie dania, a zbyt niska, znacznie wydłuży procec pieczenia.
Jeśli zajdzie potrzeba podlania potrawy wodą - zawsze musi być to gorąca woda!

Garnek rzymski to doskonały element wyposażenia kuchni zwłaszcza teraz, w dobie pośpiechu i tehchnologii,  gdzie dużo osób woli powrócić do naturalnych rozwiązań.
Znakomite naczynie do przygotowywania przepysznych, staropolskich potraw.

 

 

Menu

Ustawienia

Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.