Naczynia do zupy – jak wybrać odpowiednie? W czym najlepiej podawać zupę?
Tradycyjny polski barszcz czerwony czy może azjatycki ramen? Ile ludzi tyle gustów, jednak każdy ma jakiegoś faworyta w kategorii zup. Ale jakie naczynia do zupy są najlepsze? Czym się różnią od siebie talerze do zupy? W tym poradniku doradzimy, w czym najlepiej podawać zupę oraz jak wybrać odpowiednie talerze głębokie.
Rodzaje naczyń do zupy – od klasycznych misek po nowoczesne talerze głębokie
Z talerzami jest jak z garderobą, fajnie mieć wszystko na każdą okazję, ale nie zawsze to wszystko się przyda. W przypadku talerzy jest podobnie, nawet z tymi na zupę. Możliwości co do wyboru talerzy głębokich jest wiele, a wszystko zależy od tego, co najczęściej gotujemy.
- Tradycyjny talerz głęboki: wybierany do klasycznych zup takich jak rosół czy krupnik. Nie ma dużej pojemności. Delikatnie widoczna jest krawędź, w której talerz się poszerza. Zazwyczaj ta wersja jest w większości zastaw stołowych czy serwisach obiadowych.
- Bulionówki: szczególnie popularne w gastronomii. Są bardzo praktyczne, a szczególnie dobrze sprawdzają się np. na barszcz z krokietem czy strogonowa. Mimo dużej popularności w restauracjach, to także idealna opcja dla osób, które lubią wyprawiać przyjęcia i podawać dania na ciepło.
- Miseczki: wbrew pozorom, miseczki do zupy nie od zawsze gościły na polskich stołach. Jednak świetnie się tutaj odnalazły, ze względu na relatywnie niewielki rozmiar i dużą pojemność. Miski do zupy nie posiadają rantów, dzięki czemu zmieszczą się na każdą półkę i do każdego mieszkania. Miseczki na zupę mogą służyć dodatkowo jako naczynie na różne przekąski czy sosy.
- Talerze do kremów: na pierwszy rzut oka niewiele różnią się od tradycyjnych głębokich talerzy. Różnica polega na szerokich płaskich rantach, na których podana może być grzanka czy paluchy do namaczania w kremie. Takie talerze wyglądają bardzo elegancko i można w nich również podawać makarony. Są obecnie modne w wielu restauracjach i zyskują popularność w naszych domach.
Materiały używane do produkcji naczyń do zupy – porcelana, ceramika, szkło, i inne
Istnieje wiele możliwości jeśli chodzi o materiały, z których są wykonywane talerze głębokie do zupy. Najczęściej wybieranymi jest oczywiście porcelana. Prezentują się elegancko i świetnie utrzymują ciepło. Dzięki swojej strukturze nie nagrzewają mocno zewnętrznej części naczynia i jest łatwo je przenieść. Porcelanowe eleganckie miseczki na zupę świetnie sprawdzą w każdym wystroju.
Inną opcją są wyroby szklane. Niegdyś bardzo popularne, ponieważ w czasach późnego PRL-u istniały szklane wyroby z tzw. nietłukącego szkła. Posiadały ciemne zabarwienie i rzeczywiście bardzo długo gościły na stołach w polskich domach. Aktualnie takie produkty są ciężko dostępne i raczej spotkać je możemy na targach staroci. Nie prezentują się w taki sposób jak nowoczesne wersje talerzy na zupę.
Kolejną możliwością są kamionkowe miski na zupę. Są z grubszego materiału, ale również cięższego. Świetnie wyglądają, szczególnie gdy posiadają unikatowe kolory i wzory. Ceramiczne wyroby są doskonałą alternatywą dla studentów czy do lokali gastronomicznych. Są przystępne cenowo i odporne na wysokie temperatury. Dzięki swojej popularności i klasycznym barwom wpasują się w każde wnętrze.
Jak wielkość i kształt naczynia wpływają na doznania kulinarne
Człowiek je przede wszystkim oczami. W erze internetu i szeroko rozpowszechnionych kanałach kulinarnych coraz częściej chcemy nie tylko zjeść, ale również delektować się chwilą i cieszyć z doznań wzrokowych i smakowych (a także, co jasne, zapachowych). Chociaż wiadomo, każdy dowolnie i we własny sposób napawa się szczęściem, jakie niesie za sobą pyszne jedzenie.
Warto zwrócić uwagę już na początku, że nawet wielkość naczyń do zupy ma znaczenie dla tego, jak będziemy smakować ulubionych potraw. Duże talerze świetnie się sprawdzą dla osób, które cenią sobie większe porcje i miłośników zup. Dla takich osób polecamy również zaopatrzyć w termos do zupy.
Dla osób, które chcą poczuć się jak wykwintnej restauracji, polecamy wybrać talerze o mniejszej pojemności. Szczególnie te z szerokimi rantami. Takie naczynia nie tylko sprawdzą się do zup, ale również do makaronów i wykwintnych deserów. Kształt talerzy jest o tyle ważny, iż każdy z nich inaczej utrzymuje ciepło. Im szersze naczynie, tym szybciej ciepło ucieka. Dlatego to powinien być ważny znak dla osób, które stoją przed zakupem elementów, jakie powinno mieć wyposażenie jadalni.
Design i estetyka naczyń do zupy – jak dopasować do stylu stołu i kuchni
Kupując zastawę stołową, czyli różne talerze, półmiski, miski i salaterki, zwracamy uwagę na szczegóły i na wizję naszej jadalni. Możliwości jest wiele. Nowoczesne talerze posiadają nie tylko unikalne kolory, ale również wzory. Bardzo popularne są talerze wykonywane ręcznie. Dla większości osób kojarzone są z rękodziełem, ale nic bardziej mylnego. Wiele firm, posiada również ręczne barwienia zastaw stołowych, dzięki czemu możemy zakupić całą serię naczyń do zupy.
Klasyczne talerze, są bezpiecznym i ponadczasowym wyborem dla osób niezdecydowanych lub ceniących sobie minimalizm. Biele, beże czy szarości, zawsze dobrze się sprawdzą i nie przyćmią serwowanych dań. Są doskonałe dla wszystkich uwielbiających różne dodatki na stole, ponieważ nie zdominują otoczenia, a jedynie podkreślą naszą wizję.
Zestawy obiadowe i naczyń do zupy – czy warto inwestować?
Serwisy obiadowe, to tradycyjne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie perfekcjonizm. Każdy element jest dokładnie w tym samym stylu i w tym samym odcieniu. Nie ma potrzeby kupowania dodatkowo poszczególnych elementów. Niegdyś serwisy obiadowe często prezentowało się młodej parze na ślubie lub z okazji różnych jubileuszy. Aktualnie coraz częściej takiego zakupu dokonuje się samemu, aby talerze pasowały do naszego wnętrza.
Serwisy obiadowe świetnie się sprawdzają na święta, ponieważ w takim zestawie znajduje się, chociażby waza do zupy. Taki element na stole dodaje elegancji i jest bardzo wygodny dla gospodyni. Rzadko spotyka się wazy do kupienia samodzielnie, szczególnie takiej, która pasować będzie do reszty domowej zastawy stołowej, dlatego kupno całego serwisu może być świetnym pomysłem.
Dodatkowym atutem eleganckiej zastawy jest możliwość przekazywania jej z pokolenia na pokolenie, jak robiły to nasze mamy czy babcie. Kupno serwisów obiadowych nie jest obowiązkiem każdego, ponieważ zajmują one wiele miejsca, a nie wszyscy potrzebujemy zastawy na specjalne okazje. Jednak, jeżeli wykluczamy problem z brakiem wolnych szafek, warto jest wyposażyć się w elegancką zastawę stołową.
Jak serwować zupy: porady dotyczące wyboru naczyń
Teoretycznie, zgodnie z rodzajami naczyń do zupy, możemy serwować je dowolnie. Aby jednak danie prezentowało się doskonale, wybierajmy naczynia w taki sposób, aby pasowały do serwowanego dania. Nie podamy ramenu w bulionówce, a barszczu w talerzu do ramenu. W omawianym przypadku błąd spowodowany byłby przede wszystkim wielkością naczynia.
Do podania zupy potrzebna jest chochla. Dzięki niej nie pobrudzimy talerza. Aby danie smakowało, ważny jest również dobór łyżki do zupy. Nie tylko gdy przyjmujemy gości, ważne jest, aby sztućce pasowały do siebie stylem i kolorystyką. Coraz częściej widuje się złote lub czarne elementy. Należy jednak uważać, ponieważ tego typu barwienia często nie mogą być myte w zmywarce. Tracą swoją barwę i błysk, których nie da się już później odzyskać.
W każdym domu przynajmniej kilka razy w roku serwowane są zupy. Istnieje wiele rodzajów zup, jak i przeznaczonych dla nich naczyń — czasem wręcz ciężko je policzyć. Dlatego warto wyposażyć się w kilka odmian talerzy czy misek, aby w razie potrzeb, zawsze być przygotowanym na każdą ewentualność. Na szczęście w naszym sklepie z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.