Jedz smacznie i zdrowo - szybkowar oraz przepisy
Dodany dnia2014-08-29
Szybkowar to sposób na szybkie i zdrowe jedzenia bez potrzeb wychodzenia z domu. Potrawy w nim przygotowane możemy do zaliczyć do tak zwanej kuchni ekologicznej, która ostatnimi czasy zyskała na popularności nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Same zalety szybkowaru i sposób jego działanie opisywaliśmy już w poprzednim artykule, które mam nadzieję, przybliżył Państwu samo pojęcie szybkowaru. Dziś zatem kontynuując ten niezwykle modny temat, chciałabym zaproponować kilka godnych uwagi przepisów, które możemy wykorzystać w kuchni, używając tego niezwykłego urządzenia. Nie ma na co dłużej czekać, czas zakasać rękawy do pracy, założyć fartuszek i udać się do kuchni. Nakarm swoją rodzinę niezwykle wartościowym posiłkiem, który z pewnością im zasmakuje. Dla wybrednych prezentujemy aż 4 różne przepisy kulinarne, które można wykonać przy pomocy szybkowaru. Wśród nich znajdą się również takie dla bardzo zapracowanych. Do dzieła!
1) Przepis na niezwykle szybkie kotlety w sosie pieczarkowym!
Czas wykonania: jedynie 25 minut
Składniki:
- mięso mielone
- 5 brązowych pieczarek,
- 1 cebula biała,
- mąka pszenna do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec do smażenia kotletów
- 30 dag soczewicy zielonej
- 40 dag świeżej marchwi
- cebula biała
- odrobina przyprawy warzywnej np. kucharek
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- 10 dag boczku wędzonego
- 50-60 dkg mięsa wieprzowego
- 1 cebula biała
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki żółtej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- sos chili
- 80 dkg wołowiny bez kości,
- 1 duża cebula biała,
- 3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
- papryka słodka i papryka ostra,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- odrobina czerwonego wina,
- 1 łyżka gęstej śmietany