Szybkowar to sposób na szybkie i zdrowe jedzenia bez potrzeb wychodzenia z domu. Potrawy w nim przygotowane możemy do zaliczyć do tak zwanej kuchni ekologicznej, która ostatnimi czasy zyskała na popularności nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Same zalety szybkowaru i sposób jego działanie opisywaliśmy już w poprzednim artykule, które mam nadzieję, przybliżył Państwu samo pojęcie szybkowaru. Dziś zatem kontynuując ten niezwykle modny temat, chciałabym zaproponować kilka godnych uwagi przepisów, które możemy wykorzystać w kuchni, używając tego niezwykłego urządzenia. Nie ma na co dłużej czekać, czas zakasać rękawy do pracy, założyć fartuszek i udać się do kuchni. Nakarm swoją rodzinę niezwykle wartościowym posiłkiem, który z pewnością im zasmakuje. Dla wybrednych prezentujemy aż 4 różne przepisy kulinarne, które można wykonać przy pomocy szybkowaru. Wśród nich znajdą się również takie dla bardzo zapracowanych. Do dzieła!
1) Przepis na niezwykle szybkie kotlety w sosie pieczarkowym!
Czas wykonania: jedynie 25 minut
Składniki:
- mięso mielone
- 5 brązowych pieczarek,
- 1 cebula biała,
- mąka pszenna do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec do smażenia kotletów
Przepis:
Mięso opłucz, ubij na kotlety, dopraw solą i pieprzem, obtocz w bułce i wrzuć na patelnie. Smaż z obu stron do zarumienienia Do szybkowaru wlej odrobinę tłuszczu, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę i chwilę podsmaż. Dołóż kotlety i zalej wszystko wodą. Zamknij
szybkowar i gotuj około 15 minut. Po tym czasie wypuść parę, dodaj przypraw i jeszcze chwilkę potrzymaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
2) Soczewica z boczkiem
Składniki:
- 30 dag soczewicy zielonej
- 40 dag świeżej marchwi
- cebula biała
- odrobina przyprawy warzywnej np. kucharek
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- 10 dag boczku wędzonego
Przepis:
Soczewicę należy dokładnie opłukać, marchew i cebulę pokroić w krążki. Wszystkie składniki włożyć do szybkowaru, zalać wodą i oprószyć przyprawą warzywną. Zamknąć
szybkowar i ogrzewać około 20 minut. Po otwarciu szybkowaru, potrawę ponownie oprószyć pieprzem, a także polać pokrojonym w kostkę przysmażonym wcześniej boczkiem.
3) Wieprzowina w pikantnym sosie
Składniki:
- 50-60 dkg mięsa wieprzowego
- 1 cebula biała
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki żółtej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- sos chili
Przepis:
Mięso należy pokroić w cieniutkie paseczki. W szybkowarze rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę , dodać całe mięso i razem lekko przesmażyć. Następie dodać papryki pokrojone w paseczki. Dolać bulion drobiowy, zamknąć
szybkowar i gotować około 25 minut, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze chili do smaku. Potrawa dla osób nie bojących się ostrości.
4) Gulasz wołowy
Składniki:
- 80 dkg wołowiny bez kości,
- 1 duża cebula biała,
- 3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
- papryka słodka i papryka ostra,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
- odrobina czerwonego wina,
- 1 łyżka gęstej śmietany
Przepis:
Wołowinę pokroić w sporą kostkę lub paski. Oprószyć delikatnie mąką i podsmażyć na oleju aż do zrumienienia. Przełożyć szybko do
szybkowaru. Cebulę pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć do zeszklenia, posolić i mocno posypać słodką papryką. Przenieść wszystkie składniki do mięsa, dodać przecier, przyprawy, a także wino, podlać wodą, tak aby przykryć całe mięso. Gotować do uzyskania miękkości. Na koniec 1 łyżkę mąki rozprowadzić z wodą, dodać śmietanę i dolać wszystko do sosu celem zagęszczenia. Doprawić według uznania.