Jak wybrać idealny garnek do gotowania? Doradzamy, jaki garnek kupić
Jak wybrać idealny garnek do gotowania? Doradzamy, jaki garnek kupić
Gotowanie to sztuka, która wymaga zastosowania odpowiednich sprzętów i najlepszej klasy składników. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni jest garnek. Wybór odpowiedniego jest niezbędny, aby potrawy były przyrządzone należycie. Jaki garnek kupić, żeby służył przez wiele lat?
Gotowanie z użyciem wysokiej jakości garnków jest niezbędne do tego, aby zachować codzienną wygodę i praktyczność w kuchni. Dobrej jakości garnki i patelnie pomogą w szybkim i łatwym przygotowaniu posiłków. Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię pozbawioną odpowiednich akcesoriów. Wysokiej jakości wyroby są zaprojektowane tak, by były trwałe i wytrzymałe, dlatego można ich używać przez wiele lat. Zainwestowanie w markowe i solidne rozwiązania zamiast nabywania dużo tańszych, ale i mniej odpornych garnków będzie dobrym pomysłem. W dłuższej perspektywie opłaci się także pod kątem finansowym. Dobrej klasy garnki są też łatwe do czyszczenia, więc nie przypalają potraw oraz nie wymagają mocnego szorowania. Rozwiązania te są dostępne w różnych kształtach i rozmiarach, więc można znaleźć idealne dla siebie. Występują pod różnymi postaciami, jako produkty ze stali nierdzewnej, żeliwa, ale też emalii. Dlatego też bez trudu można dopasować wyrób do codziennych potrzeb.
Jaki garnek na jaką kuchnię? Poradnik dla początkujących
Materiał, z którego wykonany jest garnek lub patelnia, jest bardzo ważny. Wpływa on na przewodzenie ciepła i czas gotowania potraw. Najczęściej stosowane materiały przez producentów naczyń do gotowania to: stal nierdzewna, aluminium, emalia, miedź i żeliwo. Stal nierdzewna jest najpopularniejszym wyborem użytkowników na całym świecie. Jednym z powodów jest to, że świetnie nadaje się do kuchenek indukcyjnych, ponieważ nie wchodzi w reakcje z innymi materiałami oraz jest odporna na wysokie temperatury. Aluminium z kolei jest lekkie i szybko przewodzi ciepło, co czyni go dobrym rozwiązaniem dla kuchenek gazowych lub elektrycznych. Należy jednak mieć na uwadze, że badania naukowe wskazują na przenikanie drobinek aluminium do żywności, co niekoniecznie może być bezpieczne dla zdrowia. Miedź z kolei to wybór polecany przez profesjonalnych szefów kuchni. Świetnie przewodzi ciepło, co czyni ją idealną do kuchenek indukcyjnych. Wadą tych naczyń jest natomiast wysoka cena oraz duża podatność na zarysowania. Żeliwo jest trwałe i dobrze zatrzymuje ciepło, a także raz nagrzane długo je oddaje, co czyni je dobrym wyborem do powolnego gotowania. Żeliwne naczynia zdają egzamin w przypadku potraw wymagających wielogodzinnego duszenia, przyrządzania mięs czy zrazów. Jego ogromną zaletą jest to, że można w całości bez problemu umieścić go w piekarniku. Należy jednak bardzo uważać przy wyciąganiu gorącego naczynia, gdyż jest ono bardzo ciężkie, a rączki zwykle nie są osłonięte.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnków?
Kupując garnki, należy zwrócić uwagę na materiał, z którego są wykonane te przybory kuchenne. Istotne jest także ich przeznaczenie oraz grubość ścianek i dna. Garnki dostępne na rynku są wykonane z różnych materiałów, takich jak: stal nierdzewna, aluminium, żeliwo i emalia. Rodzaj produktu musi być dopasowany do przeznaczenia danego naczynia. Stal nierdzewna nadaje się do gotowania wody, a żeliwo jest lepsze do smażenia potraw, które muszą długo dochodzić. Należy wziąć również pod uwagę grubość garnka. Cienkie garnki będą się szybko nagrzewać, ale mogą nie być tak trwałe jak grubsze. Dokonując zakupu należy wziąć pod uwagę wszystkie te czynniki.
Rozmiar i pojemność garnka
Należy również zwrócić uwagę na pojemność garnka lub patelni. Wielkość naczyń powinna odpowiadać wielkości przygotowywanej potrawy oraz liczbie domowników czy porcji, które chce się uzyskać. W sytuacji, gdy gotuje się dla dwóch osób, odpowiedni będzie mniejszy garnek lub patelnia, natomiast dla dużej rodziny lepszy będzie większy garnek lub patelnia. W sklepie można znaleźć garnki o następujących pojemnościach: 1,5 l, 2 l, 2,5 l, 5 l. W przypadku bardzo dużej liczby gości idealnie przydaje się garnek o pojemności co najmniej 20 litrów. W gastronomii używa się nawet większych naczyń.
Jak dobierać garnek do rodzaju kuchenki?
Kuchenki indukcyjne wykorzystują pole magnetyczne do podgrzewania potraw, dlatego garnek lub patelnia muszą być przystosowane do tego typu gotowania. Stal nierdzewna oraz emalia są kompatybilne z kuchenkami indukcyjnymi. Generalnie warto zwracać uwagę podczas zakupu na oznaczenia widoczne na opakowaniach. Tym, co sprawia, że dany zestaw nadaje się do użytku z płytą indukcyjną, jest dno stworzone z ferromagnetycznego materiału.
Która marka garnków jest najlepsza? Ranking i opinie
Gerlach
Marka, której tradycja sięga 260 lat i która jest przez wielu szefów kuchni na całym świecie uważana za niedościgniony wzór jakości i solidności. Zaskoczeniem dla wielu może być to, że firma ma polskie korzenie i aktualnie jest spółką Skarbu Państwa. Producent słynie z dopracowanych w każdym detalu zestawów garnków. Duże uchwyty, solidne pokrywki z odpowietrznikami, różnorodność rozwiązań – to cechuje wyroby tej marki.
Tefal
Marka działająca nieprzerwanie od 1956 roku. Naczynia i patelnie znane są bardzo dobrze w różnych krajach Europy. Francuskie przedsiębiorstwo eksportuje swoje towary do bardzo wielu zakątków świata. Do większości swoich produktów wykorzystuje stal nierdzewną. Dostępne w asortymencie marki Tefal garnki do gotowania obejmują różnorodne kształty i litraże. Naczynia kuchenne są wyposażone w powłokę non-stick, dzięki której nie przywierają i nie przypalają się. Gwarantują bezproblemowe czyszczenie oraz równomierne rozprowadzanie ciepła, umożliwiając smażenie z zastosowaniem bardzo małej ilości tłuszczu.
Ambition
Kolejna polska marka w zestawieniu, której wyroby cieszą się niesłabnącą popularnością wśród miłośników gotowania. Ogromny asortyment obejmuje garnki wykonane ze stali nierdzewnej, emalii czy aluminium. Niektóre wyroby nawiązują wprost do natury, imitując nakrapiany kamień. Mają też rączki wykonane z drewna. Produkty marki Ambition znakomicie przewodzą ciepło, równomiernie się nagrzewają, zapewniając szybkie przyrządzanie potraw.