Jak elegancko podać ciasto gościom? Sztuka serwowania ciasta
Jak elegancko podać ciasto gościom? Sztuka serwowania ciasta
Jak podawać ciasto gościom, aby sprawić dobre wrażenie? Jeśli chcesz poznać tę sztukę, dobrze trafiłeś.
W życiu często zdarzają się okazje, które warto celebrować przy kawałku ciasta i filiżance aromatycznej kawy lub herbaty. Zastawy stołowe z reguły oferują dostępność naczyń, takich jak filiżanki i talerze, w tym talerz na ciasto. W wyposażeniu jadalni może jednak zabraknąć patery na tort, która jest nieodłącznym elementem wszystkich spotkań przy ciastach i kawie. Co więcej, patery dekoracyjne do salonu idealnie spełniają się w roli ozdoby, która podkreśla przytulny charakter pomieszczenia. Patery na słodki stół prezentują się niesamowicie i zachęcają do skosztowania znajdujących się na niej wypieków. Jak podawać ciasto gościom, aby zaskoczyć ich szykiem i klasą?
Sztuka podawania ciasta - jak zrobić wrażenie na gościach
Każdy miłośnik słodkości wie, jak piękną chwilą jest podanie ciast na pięknych paterach porcelanowych. Eleganckie patery, które uświetnią każde przyjęcie, są niezwykle gustowne i szykowne. Na rynku dostępna jest ogromna liczba zróżnicowanych ozdobnych pater na stół. Dzięki niezliczonej ilości wariantów kolorystycznych i stylistycznych z łatwością znajdziesz patery, które spełnią Twoje oczekiwania i zaskoczą gości elegancją.
Chociaż podawanie ciasta na talerzyku jest bardzo popularne, warto postarać się o prawdziwie luksusową i wystawną ucztę. Twoi goście oniemieją z wrażenia, gdy pieczołowicie przygotowywane ciasto zaserwujesz na tacy dekoracyjnej lub złotej paterze. Efektywne wejście zapewnisz sobie także wtedy, gdy postawisz na paterę z kloszem. Dzięki niej Twoi goście poczują się jak podczas wizyty w najwyższej klasy cukierni.
Patery do ciasta przydają się także w plenerze, na różnego rodzaju przyjęciach czy grillach. Jeśli boisz się o uszkodzenie pater szklanych, możesz wybrać popularne patery jednorazowe. To rozwiązanie pozwoli Ci na podanie ulubionego ciasta z klasą i w dystyngowany sposób nawet na łonie natury.
Jakie naczynia i sztućce wybrać do podawania ciasta
Gdy już wybierzesz piękne patery na ciasto, które nadadzą przyjęciu wykwintności, możesz przemyśleć także kwestię doboru odpowiednich naczyń i sztućców. Wszelkiego rodzaju serwisy kawowe wysokiej jakości prezentują się doskonale i najczęściej zawierają wszystkie elementy, których będziesz potrzebować podczas podawania ciasta i ciepłego naparu. Z pewnością przydadzą Ci się odpowiednie talerze. Talerz na ciasto jest z reguły o wiele mniejszy niż standardowe produkty tego typu. Ta zasada dotyczy także sztućców deserowych. Warto zadbać o to, aby użyte talerzyki, filiżanki i spodki tworzyły spójną całość z wybranymi przez Ciebie paterami dekoracyjnymi.
Jakie dodatki i ozdoby dodać do ciasta, aby zachwycić gości
Każdy z nas wie, że ludzie często jedzą oczami. Z tego powodu dobrze jest zadbać o atrakcyjny wygląd zarówno klosza do patery czy samej tacy, jak i ciasta. Piękne torty wypełnione po brzegi dodatkami czy może klasyczny wypiek z gładkim, eleganckim wykończeniem? Wykonując dekoracje tortów, jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia i umiejętności techniczne. Aby sprawić jak najlepsze wrażenie, należy dobierać kolorystykę ciasta i tematykę dodatków zgodnie z okazją, którą będziesz świętować. Jeśli przygotowujesz tort dla konkretnej osoby, możesz ozdobić go ulubionymi słodyczami i przekąskami solenizanta.
Popularnymi i niezwykle eleganckimi ozdobami na ciasta są jadalne kwiaty wyglądające nieziemsko. Kwiaty w różnych kolorach bez problemu dopasujesz do każdej cukierniczej aranżacji. Naturalne piękno i delikatność jadalnych płatków nada tortowi lekkości i świeżości. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie kremu maślanego, którego struktura pozwala na stworzenie dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego. Także plastyczna masa cukrowa lub marcepan mogą upiększyć Twoje ciasto, gdy stworzysz z nich estetyczne i współgrające ozdoby. Patery lustrzane to świetny sposób, aby podkreślić dekoracje znajdujące się na torcie.
Jak odpowiednio przygotować ciasto do podania
Piękne podanie ciasta to tylko połowa sukcesu. Dużą rolę gra także sposób przygotowania ciasta przed podaniem. Ma on wpływ na ostateczną jakość wypieków, zwłaszcza tych przełożonych kremem. W ich przypadku zbyt wczesne wyjęcie ciasta z lodówki będzie skutkowało rozpłynięciem się kremu. Natomiast zbyt późne sprawi, że ciasto będzie chłodne, a krem bardzo ciężki. Duże znaczenie ma również sposób krojenia ciasta, który różni się w zależności od rodzaju tortu i jego kształtu. Kwadratowe i prostokątne ciasta najwygodniej jest kroić w paski. Technika podawania okrągłych tortów znacznie się różni i polega na wykrawaniu trójkątnych kawałków równej wielkości.
Jakie porcje ciasta podawać na różne okazje
Apetycznie wyglądający kawałek ciasta to smakołyk, na który liczą wszyscy goście. W przypadku kameralnych urodzin lub innych okazji kwestia dystrybucji tortu nie jest problemem. Wystarczy obliczyć ilość gości oraz potrzebną dla nich liczbę kawałków, które należy przygotować. Ciężej może być w przypadku ciast na dużych imprezach lub weselach, na których może bawić się nawet setka osób, a do podania jest kilka rodzajów ciast. W takich sytuacjach mówi się, że odpowiednią ilością ciasta jest porcja 150g. Ta dawka usatysfakcjonuje kubki smakowe, ale i nie zemdli słodyczą.