Grillowanie na balkonie - jakie są zasady i jak się do tego przygotować?
Grillowanie na balkonie - jakie są zasady i jak się do tego przygotować?
Grill na balkonie w bloku to dość kontrowersyjny pomysł. Co na ten temat mówi polskie prawo? Grill na balkonie na ostatnim piętrze może zakończyć się mandatem? Czy grill gazowy na balkonie to bezpieczne rozwiązanie?
Wiosną i latem miło jest usiąść na świeżym powietrzu i zrelaksować się przy daniach prosto z grilla. O ile właściciele domów jednorodzinnych i działek rekreacyjnych raczej nie mają problemów z taką formą spędzania wolnego czasu, o tyle mieszkańcy bloków muszą mieć się na baczności. Czy grill elektryczny na balkonie spotka się z większą wyrozumiałością ze strony sąsiadów co grill jednorazowy na balkonie?
Czy grillowanie na balkonie jest legalne? Co mówi prawo?
Jeśli chodzi o legalność rozpalania grilla na balkonie, to przepisy polskiego prawa nie zabraniają wprost tej czynności. Można jednak znaleźć pewne odwołania, które mogą świadczyć o tym, że z pewnych przyczyn tego typu zachowania mogą być uciążliwe dla sąsiadów. To z kolei może podchodzić pod zachowania naruszające zarówno regulamin wewnątrzwspólnotowy jak i kodeks cywilny. Art. 144. KC dotyczący tak zwanego zakazania immisji stanowi: Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. Zapis ten o tyle jest jednoznaczny, że korzystanie z balkonu do grillowania nie narusza jako takich standardów czy prawa wiec jest to czynność legalna. Sprawa ma się inaczej, gdy regulamin wspólnoty stanowi, że jest to niedozwolone, a więc ze względu na stosunki miejscowe staje się to działaniem niedozwolonym. Co więcej, wtedy grozi mandat za grill na balkonie rzędu 500 złotych.
Jakie są zagrożenia związane z grillowaniem na balkonie i jak im zapobiegać?
Jeżeli regulamin wspólnoty nie zabrania rozpalania grilla na balkonie, to teoretycznie istnieje taka możliwość. Jednak w myśl rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 7 czerwca 2010 roku (Dz. U. 2010 nr 109 poz. 709). Tego typu aktywność może stanowić potencjalne źródło zagrożenia pożarowego. Osoba użytkująca grilla powinna zatem przestrzegać przepisów z tym związanych. Dotyczy to zarówno modeli węglowych jak i gazowych czy elektrycznych, gdyż rozporządzenie mówi o urządzeniach o powierzchniach grzewczych mogących osiągnąć powyżej 100 stopni Celsjusza. Wszystkie łatwopalne obiekty (w tym elementy wystroju i wyposażenia wnętrz) muszą znajdować się w odległości minimum pół metra od grilla. W bezpośrednim kontakcie nie mogą się też znajdować gałęzie drzew i rośliny balkonowe. Sam grill musi także być ustawiony stabilnie.
Rodzaje grilli na balkonie - jakie wybrać?
Istnieją różne rodzaje urządzeń służących do grillowania. Najpopularniejszym z nich jest grill węglowy. Jest on tani w eksploatacji. Duża dostępność modeli sprawia, że nawet osoby o niewielkim budżecie mogą znaleźć coś dla siebie. Minusem tego rozwiązania jest brudzący węgiel drzewny po spaleniu, którego pozostaje popiół. Ulatniający się dym może przenikać na balkony sąsiadów i wybudzać ich niepokój. Ci, którzy bardzo rzadko grillują, mogą się zwrócić w stronę grilla jednorazowego. Jest mniej kłopotliwy, a w dodatku zastosowany w nim sprasowany brykiet znacznie mnie dymi. Grill gazowy na balonie – czy można go zastosować? To dość kontrowersyjny wybór. Połączenie butli gazowej, silnego słońca i otwartego ognia nie stanowi zbyt rozsądnego rozwiązania. O wiele lepszą opcją w tej sytuacji skorzystanie z grilla elektrycznego. Nadaje się tak samo dobrze na balkon jak i do pomieceń zamkniętych. Nie wydziela dymu, co znacznie zmniejsza możliwość niezadowolenia sąsiadów (chyba że będzie im przeszkadzać zapach mięsa). Stwarza też dużo mniejsze zagrożenie pożarowe.
Jak przygotować balkon do grillowania?
Przygotowanie balkonu do grillowane opiera się przede wszystkim na zastosowaniu odpowiednich środków bezpieczeństwa. Przestrzeń, na której stanie grill powinna być wolna od łatwopalnych substancji, takich jak meble, poduszki, siedziska, bambusowe maty czy suszone rośliny. Użytkownicy korzystający z grilla węglowego lub gazowego muszą przez cały czas pilnować ognia, aby nie rozprzestrzenił się na inne powierzchnie poza paleniskiem.
Jak ograniczyć dym i zapachy podczas grillowania na balkonie
Nie ma cudownej recepty na ograniczenie dymu czy zapachów podczas korzystania z tradycyjnego grilla węglowego i przygotowywania mięsa. Należy jednak pamiętać, że stosowanie nie do końca wysuszonego węgla drzewnego lub próba rozpalenia grilla przy pomocy liści może zwiększyć stopień zadymienia i unoszącego się popiołu. Jedyną opcją na ograniczenie znacznego rozprzestrzeniania się dymu, jest sięgnięcie po wariant gazowy lub elektryczny.