Deska do krojenia - jaką wybrać, by służyła przez lata?
Urządzając lub remontując kuchnię często myślimy o zmianie elementów wyposażenia, aby nadać jej świeżości i nowego życia. Jednym z takich elementów jest deska do krojenia. I choć wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego od zakupu deski, to jednak wybór tej odpowiedniej jest dla wielu problematyczny. Jaką deskę do krojenia wybrać ? Możliwości jest naprawdę sporo. Może to być deska drewniania lub bambusowa, jeśli lubimy tradycyjne rozwiązania, albo deska szklana, łupkowa, marmurowa, gdy styl naszej kuchni skierowany jest ku nowoczesności. Wybór jest rozmaity. Oprócz stylu kuchni należy mieć na uwadze przede wszystkim fukcjonalność deski, jej wady i zalety.
DESKA DO KROJENIA DREWNIANA
Drewniane deski są najbardziej popularne w naszych domach. Nie należy się dziwić, gdyż posiadają bardzo wiele zalet. Drewno jest surowcem naturalnym, łatwo dostępnym. Deski wykonane z tego materiału wykazują właściwości bakteriobójcze. Kolorystyka często odzwierciedla naturalne wybarwienie drewna, widoczne są słoje, które dodają desce uroku. Wśród desek drewnianych wyróżnić można kilka typów.
Drewno akacjowe, z intrygującym słojem, jest wyjątkowo wytrzymałe i pozwala wytworzyć wysokogatunkowe deski do krojenia. Drewno z akacji praktycznie samo w sobie pozbawione jest zniekształceń, co ułatwia obróbkę podczas produkcji. Właściwa impregnacja olejem jadalnym deski sprawia, że jest ona trwale odporna na wilgoć.
DESKA DO KROJENIA OLIWNA
Drewno drzewa oliwnego charakteryzuje się wysoką twardością i odpornością materiału. Podobnie jak akacja, drewno oliwne pozbawione jest zniekształceń. Usłojenie jest wyątkowo interesujące i przykuwające uwagę. Drzewo oliwne, nazywane często drzewem życia, kojarzy się z długowiecznością. Takie też są deski wykonane z tego surowca. Ich żywotność przedłużymy dzięki właściwej pięlęgnacji drewna.
DESKA DO KROJENIA Z DRZEWA MANGO
Drzewo mango jest bardzo interesujące nie tylko ze względu na pyszne owoce, ale także jako drewno. Dorosłe drzewa tego gatunku osiągają wysokość 45m, a wierzchołek drzewa ma rozpiętość około 30m. W ciągu swojego życia tworzy wyraźny system korzeniowy, który może rozciągać się w glebie aż do 8m, dzięki czemu mango jest odporne na negatywne czynniki środowiskowe.
Drewno z drzewa mango wykorzystuje się dopiero, gdy okaz przestaje już owocować. Dzięki temu zapewniona jest stabilizacja i zrównoważona uprawa mango. Deski pochodzące z tego surowca mają wyjątkową estetykę.
Jedna z bardziej lubianych rodzajów deski, która swoją popularność zawdzięcza wyjątkowej strukturze mającej zdolność do naturalnej regeneracji. Niewielkie rysy na desce, powstałe za sprawą noża, samoistnie się zasklepiają. Deska dębowa wykazuje duże właściwości bakteriobójcze. Jest to duży atut deski, bo dzięki temu do naszego pożywienia nie przenikają szkodliwe zarazki. Kolejną jej zaletą jest to, że nie tępi noża, a wręcz harmonijnie z nim współpracuje.
Wszystkie deski do krojenia wykonane z drewna mogą być użytkowane przez długie lata, bez utraty ich walorów i właściwości fizycznych, jeśli odpowiednio o nie zadbamy. Wiadomą rzeczą jest to, że nie należy ich myć w zmywarkach, a po każdoradowym myciu należy wytrzeć je ściereczką i odstawić do wyschnięcia w pozycji pionowej, najlepiej opartej o ścianę lub mebel. Dla wydłużenia żywotności desek drewnianych zaleca się zaimpregnowanie ich dowolnym olejem jadalnym. Raz na czas można zastosować gruntowne czyszczenie za pomocą soli i cytryny. Sól posypuje się na powierzchni deski, a połówką cytryny wykonuje się ruch przemywania, rozcierając sól po desce. Potem należy wszystko spłukać wodą i osuszyć deskę. Taki zabieg pozwoli pozbyć się zapachów, które czasem mogą nagromadzić się na drewnie.
DESKA DO KROJENIA NIE DREWNIANA
Często zaliczana jest błędnie do desek drewnianych. Deska bambusowa powstaje w procecie prasowania trawy bambusowej, która układana wartswowo może przybrać różne formy.
Dzięki takiej technologi produkcji deska ma dużą twardość, a jednocześnie małą nasiąkliwość, co stwarza mniejsze prawdopodobieństwo gromadzenia się bakterii. Deska bambusowa szybko wysycha i nie wymaga impregnowania.
Kolejną zaletą jest to, że deska nie tępi noży. Jej poszczególne wartwy nie są klejone, co pozwala zaliczyć ją do grona produktów ekologicznych.
DESKA DO KROJENIA SZKLANA
Spośród desek nie drewnianych wyróżnić można deski ze szkła hartowanego, które prezentują się bardzo estetycznie. Cechuje je łatwość w utrzymaniu w czystości, odporność na uszkodzenia i zarysowania. Przeważnie każdy model wyposażony jest od spodu w silikonowe nóżki, które mają ograniczyć przesuwanie się deski i zagwarantować jej stabilność. Deski szklane często zdobione są kolorowymi grafikami z kulinarnymi motywami. Ich jedyną wadą jest szybsze tępienie noży.
DESKA DO KROJENIA Z TWORZYWA SZTUCZNEGO
Ostatnią grupą desek do krojenia o jakich chcemy wspomnieć są deski z tworzywa sztucznego (polietylenu). Dedykowane są one dla różnych żywności. Podział odbywa się na zasadzie kolorów. Biała deska służy do nabiału, czerwona do mięsa, niebieska do ryb, zielona do warzyw, brązowa do mięsa gotowanego, żółta do surowego drobiu. Niektórzy producenci wypuścili na rynek deski w kolorze fioletowym o znaczeniu antyalergicznym.
Deski z tworzywa sztucznego najczęściej spotyka się w branży gastronomicznej, aczkolwiek miłośnicy jedzenia, którzy uwielbiają spędzać czas w kuchni, chętnie sięgają po tego typu deski, gdyż stanowią one ład i porządek.