Filtruj
Menu
Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.

Patelnie

(85)
Pokazano 1-40 z 85 pozycji

Jak wybrać idealną patelnię?

Wybór patelni kuchennych do łatwych nie należy. Trzeba podjąć decyzję co do wielu kwestii. Ważnym kryterium jest rodzaj powłoki. Należy zatem ustalić, do czego patelnia ta będzie wykorzystywana. Druga sprawa, to rozmiar. To też kwestia indywidualna i zależy od tego, jak duże posiłki będzie przygotowywał użytkownik. Jeżeli ktoś mieszka sam, to wystarczy mu mała patelnia. Do przygotowywania dań dla kilku domowników, przyda się większa patelnia.

Bardzo ważny szczegół, na który trzeba zwrócić uwagę, to rodzaj kuchenki, na której patelnia ta będzie używana. Na przykład patelnia indukcyjna jest przeznaczona do stosowania na kuchence indukcyjnej. Inne patelnie można używać na kuchence gazowej. Są i takie, które nadają się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek.

Ponadto każdy, kto zamierza kupić patelnię, zwykle ma własne oczekiwania względem tego naczynia. Dlatego nie powinien ich pomijać. W końcu patelnia ta ma być indywidualnym narzędziem pracy w kuchni.

Jak używać i dbać o patelnię, aby służyły nam jak najdłużej?

Wiele osób dopytuje, jak dbać o patelnię kuchenne, by mogły służyć jak najdłużej. To akurat nie jest trudne. Mimo to niektórzy popełniają podstawowe błędy, które przyczyniają się do zniszczenia patelni i utraty jej funkcjonalności. Zatem jak się za to zabrać?

Podstawową zasadą prawidłowej pielęgnacji patelni, jest jej mycie. Patelnię trzeba myć od razu po przyrządzeniu potrawy. Dzięki temu, resztki pozostające na jej powierzchni, nie zaschną. Jeżeli jednak do tego dojdzie, warto namoczyć patelnię, tak by można było łatwiej usunąć wszelkie zabrudzenia. Na pewno nie należy szorować jej powłoki ostrymi narzędziami. Usuwając resztki jedzenia na siłę, można porysować i zniszczyć naczynie.

Posługując się patelnią w kuchni i tym samym smażąc różne potrawy, nie wolno używać łyżek, widelców, ani innych ostrych i twardych przyrządów. Najlepszym wyborem będzie drewniana łopatka.

Należy mieć na uwadze, że nawet najlepsza patelnia kiedyś ulegnie zużyciu. Nie ma niezniszczalnych patelni. Jeżeli jednak można przedłużyć jej użyteczność, to warto zrobić wszystko, co tylko się da, aby ten cel osiągnąć.

Wybór odpowiedniego naczynia kuchennego

Patelnie teflonowe przydadzą się osobom, które chcą smażyć prawie bez tłuszczu albo z niewielką ilością tłuszczu. Jeżeli ktoś lubi dania kuchni chińskiej, czyli przygotowywać chińszczyznę, powinien obowiązkowo zaopatrzyć się w wok. Dla fanów naleśników, bez wątpienia przyda się patelnia do naleśników z niskimi brzegami. A jeśli ktoś chce przygotowywać dania jak na grillu, musi rozejrzeć się za patelnią grillową.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, mało prawdopodobne jest to, że wystarczy tylko jedna patelnia. W końcu wykorzystuje się te naczynia w różnych sytuacjach i w szerokim zakresie. Warto zatem zainwestować w zestawy patelni.

Szukając idealnej patelni, nie można pominąć jej jakości, wielkości i firmy. Na te szczegóły też warto zwrócić uwagę. Dobrze wybrana patelnia, przede wszystkim patelnia wysokiej jakości, umożliwi przygotowywanie rozmaitych dań i będzie służyła przez dłuższy czas.

W naszym sklepie kupisz patelnie różnych rozmiarów, wykonane z dobrych materiałów, polecane przez naszych klientów. Poznaj je koniecznie.

Nowoczesne rozwiązania w patelniach

Nowoczesne rozwiązanie w patelniach to powłoka, która nie przywiera, nie przypala potraw. Na przykład patelnie teflonowe są wykończone taką właśnie powłoką. Dzięki temu można na nich smażyć bez tłuszczu.

Ponadto niektóre patelnie są wykonane w taki sposób, że ciepło rozchodzi się po całej powierzchni równomiernie. To powoduje, że znajdujące się na patelni danie smaży się jednakowo.

Co chwilę pojawiają się kolejne nowoczesne rozwiązania zarówno w patelniach, jak i w pozostałych naczyniach kuchennych. Kupując patelnię, trzeba mieć świadomość, że w niedługim czasie pojawią się kolejne modele, jeszcze lepsze.

Menu

Konto