Filtruj
Menu
Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.

Garnki

(64)
Pokazano 1-40 z 64 pozycji

Garnki — znajdź idealne dla swojej kuchni

Dobry zestaw garnków to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Mają całą masę zastosowań, które nie kończy się na gotowaniu zup. Dlatego warto poświęcić nieco czasu po to, by znaleźć najlepsze garnki dla swojej kuchni.

Odpowiednio dobrany zestaw garnków to coś, o czym powinien pamiętać każdy kucharz, zarówno domowy, jak i profesjonalny. Dobry komplet przydaje się praktycznie każdego dnia podczas gotowania, zaczynając od robienia zup po przygotowywanie makaronu, ryżu, czy nawet śniadaniowej jajecznicy. Świat garnków jest niezwykle różnorodny i można znaleźć w nim specjalne szynkowary, które służą do tworzenia wędlin, czy garnki do gotowania na parze, dzięki którym możliwe jest przygotowywanie bardzo zdrowych dań.

Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę podczas wyboru garnków

Wybierając odpowiedni komplet garnków, warto przede wszystkim wziąć pod uwagę ich pojemność. W trakcie gotowania mogą przydać się w końcu garnki o zupełnie różnej wielkości. Na przykład do przygotowania sosu w zupełności wystarczą małe garneczki. Do zupy może być jednak potrzebny sporej wielkości garnek ze stali nierdzewnej. Cechą dobrego garnka, o której wiele osób zapomina, jest to, by miał on powłokę, do której nie będą przywierać potrawy. Prawda jest taka, że dobry garnek w razie potrzeby potrafi zastąpić patelnie, rondle, czy nawet woki.

Oczywiście istotne jest też przeznaczenie. Nie każdy dobry garnek na gaz może być stosowany na płycie ceramicznej lub indukcyjnej. Dlatego ważne jest dopasowanie wybieranych akcesoriów kuchennych do posiadanego sprzętu. Warto też sprawdzić, czy wybrany zestaw zawiera także pokrywki do każdej wielkości. Jeśli będziemy korzystać z naczyń na otwartym ogniu, to przydatne mogą być garnki z odpinaną rączką. Pozwoli to uniknąć wielu oparzeń. 

Garnki ze stali nierdzewnej — cechy charakterystyczne

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej to zdecydowanie najpopularniejszy model na rynku. Są odporne na działanie wysokich temperatur, czy długotrwałe gotowanie. Do tego łatwo je pielęgnować. Oferują też niezłe przewodzenie ciepła. Jakie wady mają jednak garnki ze stali nierdzewnej? Na przykład mogą zawierać. Jest to substancja uczulająca niektóre osoby. Do tego niezbyt dobrze nadają się do przechowywania żywności przez dłuższy czas, gdyż może ona nabrać metalicznego posmaku. 

Garnki emaliowane, ceramiczne i żeliwne — wady i zalety

Zupełnie innym typem są garnki ceramiczne. Ich największą zaletą jest brak reakcji chemicznych w kontakcie z żywnością. Do tego nie wymagają dużo tłuszczu. Ich największą wadą jest to, że rzadko kiedy znajdziemy ceramiczne garnki na indukcję.

Rzadko spotykane, lecz ciekawe są garnki żeliwne. Wykonane z takiego typu metalu naczynia bardzo dobrze przewodzą ciepło i równomiernie się nagrzewają. Ponadto są naprawdę pancerne i przy dobrej pielęgnacji wytrzymają wiele lat. Żeliwne garnki, jak i brytfanny, gęsiarki poleca się do stosowania na otwartym ogniu lub do piekarników. Dlatego z żeliwa wykonuje się też czajniki na gaz.

Nie można też zapomnieć o garnkach emaliowanych. Ich największa wada to wytrzymałość. Pielęgnacja potrafi być dość czasochłonna i trzeba uważać, by nie uszkodzić ich powierzchni. Dobrze nadają się jednak do gotowania np. zup, gdyż równomiernie się nagrzewają.

Jakie garnki wybrać do indukcji?

Wybór odpowiednich garnków do indukcji ma spore znaczenie. Ten typ płyty na tyle różni się od gazu, że wymaga specjalnych garnków. Przede wszystkim niezależnie od tego, czy jest to garnek miedziany, czy może garnek marmurowy, żeliwny lub emaliowany, aby dobrze działać na indukcji, musi mieć ferromagnetyczne dno. W ten sposób płyta będzie odpowiednio przekazywać ciepło. Na szczęście przez dużą popularność indukcji kupując garnki, zestawy są często do niej dostosowane. 

Menu

Konto