Filtruj
Menu
Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.

Deski do krojenia i serwowania

(89)
Pokazano 1-40 z 89 pozycji

Deski do krojenia i serwowania potraw — najlepsze rozwiązania dla kuchni i jadalni

Dobre deski do krojenia i serwowania potraw to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni oraz jadalni. Świetnie sprawdzają się do przyrządzania różnych dań, a także do serwowania potraw, przystawek i przekąsek. Poznaj najlepsze rozwiązania do wyposażenia jadalni oraz kuchni. 

Deski do krojenia — jakie są rodzaje i czym się różnią

Istnieje cała masa desek do serwowania potraw oraz krojenia produktów. Różnią się przede wszystkim materiałem, który zastosowano do ich produkcji, ale też i kształtem. Najbardziej klasyczny model, który jednocześnie cieszy się największą popularnością to drewniane deski do krojenia. Wykazują właściwości bakteriobójcze, lecz w ich wypadku trzeba mocno dbać o pielęgnację.

Alternatywą są deski do krojenia bambusowe. Z wyglądu są bardzo podobne do drewnianych egzemplarzy, lecz składają się z mocno sprasowanej trawy. Podczas ich produkcji nie używa się kleju, a do tego bambusowe deski charakteryzują się dużo mniejszą wchłanialnością płynów, co ułatwia utrzymanie ich w dobrym stanie.

Bardzo ciekawym wyborem, który zaczął być popularny w ostatnich latach, są szklane deski do krojenia. Można myć je w zmywarkach, dobrze się prezentują, a do tego wykazują wysoką odporność na bakterie. Oprócz tego można spotkać jeszcze plastikowe deski do krojenia. Charakteryzuje je lekkość, a także odporność na bakterie i zapachy. Inne rodzaje warte wspomnienia to kamienne deski do krojenia. Najczęściej są produkowane z granitu lub marmuru.

Jakie deski do krojenia wybrać do mięsa, owoców i warzyw

Deski do krojenia mają bezpośredni kontakt z żywnością oraz nożami kuchennymi. Dlatego trzeba je wybrać tak, by nie miały żadnego wpływu na krojone produkty oraz serwowane potrawy. Do mięsa, owoców, czy też warzyw bardzo dobrze sprawdzą się na przykład drewniane deski do krojenia. Takie egzemplarze potrafią zasklepiać się po drobnych nacięciach i nie tępią metalu, dzięki czemu nie trzeba martwić się aż tak często o ostrzenie lub wymienianie zestawu noży kuchennych. Ich minusem jest to, że mocno chłoną płyny. Z tym może pomóc jednak olejowanie deski do krojenia.

Pod względem ochrony przed bakteriami dobrze wypadają też deski szklane oraz kamienne. Ich największą wadą jest to, że bardzo łatwo tępią noże. Plastikowe z kolei są podatne na nacięcia. W powstałych w ten sposób rowkach bakterie mogą się bardzo szybko namnażać.

Kupując takie przybory kuchenne, warto też wyposażyć się w dobry stojak na deski do krojenia. Pozwoli on na dobre uporządkowanie posiadanych przyborów. Inna opcja to specjalny organizer na deski do krojenia.

Aby mieć pewność, że wybrane przybory są bezpieczne dla zdrowia, można też postawić na profesjonalne deski do krojenia. Zestaw takich akcesoriów świetnie sprawdzi się w każdej kuchni, zarówno w domu, jak i w restauracji. 

Jakie wymiary powinna mieć deska do krojenia

Najlepsze deski do krojenia to takie, które są odpowiednio dobrane do zastosowania. Tyczy się to także ich wymiarów. W tym wypadku zależy on od wielu czynników. Najlepiej jest skompletować niezły zestaw desek do krojenia, który będzie się składać z modeli w różnych rozmiarach. Sprawa robi się jeszcze trudniejsza w wypadku desek do serwowania wędlin i innych przekąsek. W tym wypadku wymiary mogą być albo niewielkie, a takie deski do serwowania serów rozstawimy po całym stole, albo należy postawić na dużą deskę do serwowania, która zajmie centralne miejsce. W takim zastosowaniu bardzo popularne są na przykład długie deski do serwowania przekąsek. Dobrze sprawdzi się też okrągła deska do serwowania, do której każdy będzie miał wygodny dostęp. 

Jakie materiały są wykorzystywane do produkcji desek do krojenia i serwowania

W trakcie produkcji desek stosuje się całą masę różnych materiałów. Spotkamy na przykład kamienne deski do serwowania. Świetnie się prezentują i są bardzo wytrzymałe. Ich wada to jednak spora masa. Dostępne są też drewniane deski do serwowania. Ten klasyczny wybór ma naprawdę wiele zalet, gdyż oferuje m.in, właściwości bakteriobójcze. Jeszcze lepiej sprawdzi się, gdy wybierzemy obrotową deskę do serwowania przekąsek.

Menu

Konto